Több szempontból is a Húsvét az egyik legkedvesebb ünnepem. Ilyenkor nemcsak az emberek ünnepelnek, hanem az természet is, minden virágba borul, megújul. A színek vibrálnak, minden megtelik élettel. Food stylistként ez az az időszak, ami igazán teret enged a kreativitásnak; friss színek, ehető dekorációk, természetes fények, játékos részletek.
A húsvéti asztal nem csak az étkezés színtere, ez az a hely, ahol a hangulat, az illatok és a látvány egy pillanat alatt közösségi élménnyé válnak. Ha te is szeretnél olyan ünnepi terítéket, amit mindenki megdicsér, lefotóz, akár meg is oszt, akkor ez a blogbejegyzés neked szól.
Tervezz
Tervezd meg előre, hogy milyen hangulatot szeretnél teremteni. Hiszen a food styling nem csupán a szép elrendezésről szól. A food styling történetmesélés. Minden egyes tányér, textil, kanál hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük azt a történetet, amit el akar nekünk mondani általa a „szerző”. Rusztikus, modern, elegáns vagy bohókás? Ha megvan a stílus, akkor kezdődhet a megvalósítás. Amint megvan az irány, válassz hozzá illő színeket (pl. a rusztikus terítéknél helyezd a hangsúlyt a természetes színekre, anyagokra, a modernnél válassz fehér kiegészítőket és egy-egy színt vigyél csak bele pluszba, a bohókás, gyerekközpontú terítésnél bártabban nyúlhatsz a színekhez). Ne feledd, a kevesebb több elvét, nehogy a részletekre való odafigyelés az esztétika helyett zsúfoltság érzetét keltse.

Használd ki a természetes fényt
Árilisban szerencsére már jó sok napsütéssel ajándékoz meg minket a természet. Ha van rá lehetőséges az étkezőasztalt vidd minél közelebb az ablakhoz, hogy a beszűrődő napsugarak életre keltség a terítéked. Akinek van kertje és az időjárás is engedi, bátran terítsen a kertben, ennek mindig mesés a hangulata. Használj világos terítőt, hogy visszaverjék a napsugarakat ezzel is üdébbé varázsolva az ünnepi asztalt. Ha túl erősek a napsugarak, akkor lágyíthatsz rajtuk egy fehér függönnyel. A lényeg, hogy engedjük be a természetet!

Figyelj a részletekre
A különbőző textilek, anyagok, deszkák mind segítenek hogy a kompozíciónk ne legyen lapos. Építsük fel a terítékünket. Használjunk terítőt, asztali futót, alátétet, a tényérra helyezhetünk textil szalvétát, esetleg tojás- vagy virágdíszt is. Ettől izgalmasabbá válik az asztal és segít kiemelni a főfogásokat. Ne használj túl terjedelmes virágcsokrot az asztal közepén, inkább kisebb vázákban, több kis csokrot tegyél. Bármilyen szép is egy dísz, ha útban van, vagy nem lehet mellette kényelmesen enni, akkor csak bosszúságot okoz. A kiegészítők legyenek légiesek, helytakarékosak, és illeszkedjenek az étkezés menetét szolgáló tárgyakhoz.

Emeld ki a „főszereplőt”
Ügyelj rá, hogy a teríték ne elvonja a figyelmet, hanem támogassa az ételeket, amelyeket majd felszolgálsz. Ilyenkor bátran használj ehető virágot a salátához, fűszernövényeket, természetes anyagokkal festett tojásokat. A húsvéti kiegészítők kiválasztásánál mindig érdemes először körülnézni otthon vagy a kertben: egy fonott kosár, egy régi tojástartó, egy szép ág lehet a legjobb dekoráció. Ezek mind nagyszerű kiegészítői lehetnek az ünnepi ételnek. De önmagában már egy szépen megfont kalács is magára vonzza a tekintetet. Ezért figyeljünk rá, hogy az étel legyen a fókuszban, minden más csak támogassa a látványt.
Ha biztosra szeretnél menni, akkor készíts próbaterítéket néhány nappal korábban. Így látod, mi működik, mi nem, és nyugodtabban készülhetsz az ünnepi reggelire vagy ebédre.
Ha idén valami igazán különlegeset szeretnél az asztalra – nem csak ízben, hanem látványban is – akkor adj magadnak pár extra percet a stylingra. Hidd el, nem a tökéletesség a cél, hanem a hangulat. Egy jól megkomponált húsvéti asztal pedig nemcsak emlékezetes pillanatokat, de gyönyörű fotókat is eredményez.
Ha megvalósítod valamelyik tippet, jelölj be Instagramon – imádom látni, amikor életre kelnek az inspirációk!